Es vienmēr glabāju folijas sloksnes savā virtuves piederumu atvilktnē. Kāpēc par to iepriekš nebiju aizdomājusies?

Sarunā ar kaimiņieni uzzināju par neparastu folijas pielietojumu, kas jau vairākkārt bija piesaistījis manu uzmanību.

Laikā, kad strādāju par vadītāju bērnu vasaras nometnē, pavāre Kristīne man iemācīja šo tehniku.

Nometnē mums bija darīšana ar milzīgiem pārtikas daudzumiem. Piemēram, grūbas mums piegādāja maisos. Protams, mums bija svarīgi, lai putraimos nenokļūtu pat mazi kukaiņi vai amonjaka kodes, jo tad būtu jāizmet visa graudaugu partija.

Arī mēs, nometnes vadītāji, kas saņēmām nelielu algu, brīvajā laikā strādājām virtuvē. Kad pienāca jauna graudaugu partija, Kristīne iedeva mums folijas rullīti un lika mums savirpināt no tās bumbiņas.

Šīs bumbiņas mēs likām katrā maisā ar grūbām, miltiem un žāvētiem augļiem. Un, pateicoties tam, neviens kukainis neieperinājās nevienā maisā.

Turklāt, pateicoties folijai, mēs varējām ievērojami uzlabot apkures bateriju siltuma atdevi.

Rudenī, pirms apkures sezonas sākuma, pie katra radiatora es piestiprināju foliju. Pie tapetēm foliju piespraudu ar saspraužamadatu.

Rezultātā telpas sasila daudz ātrāk, un visu ziemu varējām radiatorus darbināt ar minimālu jaudu, bet siltums telpās saglabājās.

Vēl viens folijas izmantošanas veids – veļas mazgāšanas laikā pievienoju folijas bumbiņas veļasmašīnā. Tas ir īpaši noderīgi, ja apģērbs elektrificējas.

Tomēr ir vērts ņemt vērā, ka bumbiņas ir rūpīgi jāsavirpina no diezgan biezas folijas. Parastā šokolādes folija šim nolūkam nederēs, jo mazgāšanas laikā tā sadalīsies un var aizsprostot drenāžas filtru.

Es izmantoju foliju arī pārtikas uzglabāšanai. Bieži no tās izgatavoju “vāciņus” krūzēm. Tas ir ērti un palīdz saglabāt produktu svaigumu un aromātu.

Turklāt folija izrādījās noderīga šķēru asināšanai. Lai to izdarītu, paņēmu folijas loksni un sagriezu to mazās loksnītēs. Tomēr ir vērts minēt, ka šī metode darbojas tikai tad, ja šķēres tikai nesen ir palikušas neasas un tām nav acīmredzamu defektu vai asmeņu deformācijas.

Ja šķēres ir pārāk neesas vai bojātas, to asuma atjaunošanai būs nepieciešama profesionāla palīdzība.

Tāpat foliju ērti izmantot nažu asināšanai. Lai to izdarītu, jāsaloka vairāki folijas slāņi un jānovieto uz griešanas dēļa. Tad ar asām kustībām jāsagriež folija nelielās daļās.

Izmantojot šo nažu asināšanas metodi, ir nepieciešams 5-7 reizes berzēt nazi visā folijas garumā. Rezultātā iegūstam asu nazi, ar kuru var viegli sagriezt plānos gredzenos pat diezgan mīkstu tomātu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment